Utrustning

Utrustning

Skrivet 2011-11-13, uppdaterat 2014-08-27. Här kommer en beskrivning av all utrustning jag använder och mina åsikter om den. När jag köpte min utrustning prioriterade jag ett bra objektiv framför ett dyrt kamerahus. Jag tror att de flesta systemkameror idag levererar så pass bra bilder att det är svårt att bli missnöjd över bildkvaliteten. Själv använder jag en D90 som idag kan inhandlas för strax över 5000-lappen.

Kameror

Nikon D90

Nikon D90

En mycket bra kamera till ett fördelaktigt pris. Det enda jag egentligen saknar är vädertätning. Vill man ha det får man hoppa upp lite i prisklass, förslagsvis till en D7000. Men då får man räkna med att lägga ut någon extra tusenlapp. Själv använder jag en plastpåse över kameran om det regnar. Lite osmidigt och det ser definitivt inte proffsigt ut, men det funkar de få gånger jag är ute och fotar i regn. Är du intresserad av att börja fota rekommenderar jag D90 varmt som första kamera. Jag har tagit bilder med denna kamera och framkallat i storleken 100cm x 70cm med knivskarpt resultat. Bilden var visserligen obeskuren, men det är fortfarande imponerande för en kamera i 5000kr klassen.

Objektiv

Sigma EX 300/2.8

Sigma EX 300/2.8

Sigmas 300/2.8 är verkligen ett fantastiskt objektiv. Skärpan är riktigt vass och autofokusen snabb och tyst. Priset på denna har sjunkit lite sen jag köpte det i slutet på januari 2011. Nu ligger det på omkring 25 000kr på de flesta fotosajter. För Nikons egna 300/2.8 ligger priset på omkring 45 000kr, vilket är en enorm prisskillnad. Det var den enda anledningen till att jag valde sigmas objektiv. Jag lovar, jag har inte ångrat mig en sekund. Jag fick göra avkall på bildstabiliseringen, men 20 000kr ansåg jag inte att det var värt. Det blir riktigt skarpa och fina bilder ändå

I mitt tycke är Sigmas 300mm ett riktigt bra val om man vill fota fåglar. Det enda jag egentligen kan anmärka på är att vid dåligt ljus, främst inomhus med dålig belysning (läs lågenergilampor) kan autofokusen ha svårt att hitta fokus och börja ”leta” litegrann, men det händer inte ofta. Nu använder jag aldrig telet inomhus, så för mig är det inget problem. Utomhus sköter den sig exemplariskt.

Det är inget problem att handhålla objektivet trots att det väger lite. Ok, ska man stå och sikta flera minuter börjar det kännas såklart. Jag brukar ha med mig det på promenader och tycker det blir bra resultat även då jag inte använder stativet. Men man lär såklart använda sunt förnuft. Att ta stöd är givetvis att föredra, men att släpa med sig stativet överallt är alltså inget måste, vilket kan vara skönt att slippa.

Nikon 600/4 AF-S IF ED VR

Inköpt på Scandinavian photo för 85 000kr. Det är givetvis knivskarpt och riktigt snabbt. Har inte testat alla funktioner än utan kör mest bara ”point and shoot”. Annars finns ju val som fokusminne, vilket betyder att man kan ställa in fokus på en viss punkt, sen kan man fota som vanligt och när man aktiverar funktionen ställer objektivet in fokus på det inprogrammerade läget. Ska definitivt testa det någon dag! Objektivet lirar inte riktigt ihop med Sigmas 1,4 konverter, även om det går att använda den. Dock har kameran svårt att hitta fokus och letar därför hela tiden. Och ibland ballar VR-funktionen ur om man kör med autofokus och sigmas konverter. Vid manuell fokus fungerar det bättre. Ska köpa Nikons telekonverter som är anpassad för objektivet och testa den med. Utan konverter går allt blixtsnabbt och med precis fokus.

Sigma EX 18-50/2.8 macro

Sigma EX 18-50/2.8

Även denna gång imponerar Sigma med sin skärpa. För omkring 4000kr kan du införskaffa dig ett Sigma EX 18-50/2.8. Jag har testat detta på insekter, blommor, landskap, ja det mesta faktiskt och aldrig blivit besviken. Enda kritiken jag har är att om man fotar med olika ljuskällor runt omkring sig så vill det gärna dyka upp ett grönt ”spökljus”. Detta hände mig när jag skulle fota ett band inomhus och en lampa lös upp rummet. Samma fenomen uppträdde när jag fotade fyrverkerier. Annars har jag mest använt det utomhus vid dagsljus men då har jag inte upplevt spökljus som något problem. Förmodligen kan detta bli mer av ett problem om man gillar att ta mycket motljusbilder.

Jag har även provat att fota band på krogen. Är ni intresserade av detta kan ni se resultaten under ”Övriga bilder -> Spelningar”. Jag tror det mer är kamerans ISO-brus som sätter gränsen här för hur bra bilderna blir vid sådana tillfällen. Det var väldigt mörkt inomhus men trots detta fungerade objektivet bra tycker jag.

Övrig fotoutrustning

Gitzo GT3541LS med Benro Gimbal GH2

Gitzo GT3451LS + Benro Gimbal GH2

Benro Gimbal GH2

Gitzo GT3541LS

Helt färskt stativ med stativskalle, anlände i mitten på förra veckan. Uppgraderade från jordens mest rangliga velbonstativ som för 10 år sedan följde med en tubkikare jag köpte för 3000kr. Dessutom knarrade det så alla fåglar blev rädda och stack iväg. Men nu är det alltså slut med det.

Jag betalade omkring 8000kr för gitzostativet och 4000kr för stativhuvudet. Stativet är mycket stabilt och lätt att ställa in. Enda problemet som jag upptäckt är att benen kan vara lite bångstyriga. Eftersom det inte finns något som hindrar benen från att åka förbi mitten när man fäller ihop dom så kan dom ”trassla sig” ibland. Stativhuvudet väger en del också, så även fast stativet i sig inte väger så mycket så väger huvudet en del, så det blir lite tyngd att bära omkring på. Totalt sett så är jag mycket nöjd med både stativ och huvud. Dock har jag aldrig testat stabiliteten i hård blåst, så det kan jag inte uttala mig om än

 

Comments are closed.